Saturday, 9 April 2011

Contoh Karangan: Keburukan Internet

          Internet merupakan gedung ilmu yang tiada sempadan dan tiada tepinya.Tidak dinafikan lagi penggunaanya memberi banyak faedah kepada pengguna. Namun begitu, internet juga dapat memerangkap minda remaja marcapada ini terpengaruh dengan dunia maya.Unsur-unsur negatif seperti,bahan lucah dan aksi ganas dipaparkan melalui skrin komputer memberi impak negetif yang besar pada anak watan negara ini dan mampu membawa padah.

          Kesan daripada penyalahgunaan kemudahan internet pada aset negara ini akan membuat mereka lalai. Minda remaja sudah ketagih dengan unsur-unsur negetif alam maya akan menyebabkan tercetusnya gejala ponteng sekolah. Hal ini berlaku akibat daripada nafsu pelajar yang ingin berseronok di kafe siber dengan menyaksikan aksi lucah, ganas dan bermain permainan "online".

        Selain itu, anak watan negara ini akan obses dengan budaya yang ditonjolkan di internet. Natijahnya, orang lain yang tidak bersalah menjadi mangsa mereka.Tidak hairanlah kita menyaksikan kes melawan guru, berzina,bertumbuk,bergaduh sehingga membunuh di kalangan remaja dipaparkan melalui media massa.Siapakah penghulunya? Adakah internet patut dipersalahkan?

        Seterusnya, akibat daripada penyalahgunaan internet, ini akan membantutkan misi negara untuk mencapai wawasan 2020 sekaligus menyekat pembangunan negara untuk melahirkan modal insan minda kelas pertama yang unggul. Kesannya negara kita akan kehilangan tonggak peneraju negara. Dengan mudah musuh luar dapat menakluk negara kita jika tiada pemimpin yang berkaliber dan bijaksana.Dalam pada itu,ekonomi negara turut terjejas bak kata pepatah melayu " cubit paha kanan, paha kiri terasa juga". Natijahnya, kemerosotan ekonomi memandu negara ke arah kemiskinan.

        Nama negara yang gah di mata dunia tercalar akibat daripada rakyatnya yang terperangkap oleh alam maya dan kerajaan gagal untuk melahirkan modal insancemerlang seperti yang digariskan dalam wawasan 2020. Negara kita akan dipandang rendah oleh negara membangun lain jika hal sedemikian terus berleluasa. Di manakah semangat remaja untuk membantu negara? Menurut statistik, pelajar cemerlang yang dilahirkan semakin merosot dari tahun ke tahun.Adakah ini tanda-tanda awal yang membawa negara ke arah hari kekalahan?

        Bangunlah wahai ummah. Pihak berkuasa, pihak sewasta atau semua pihak harus berganding bahu dalam mencegah hal sedemikian dan jangan bersikap meterialistik dan individualistik. Anak watan peneraju negara harus dibentuk dengan acuan yang betul agar tidak dipenjara oleh diri sendiri akibat daripada sikapt diri.

Sumber:mindasasterabahasa.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...